Miljödagen

NÄR
19.7.2023
/ 10-15
VAR
Skärgårdsmuseet, Näsby

Dagen börjar med Uma Söderlund från Nagu Rotaryklubb som funderar hurdana små steg för vår närmiljö och helheten vi kan ta. Uma är ju känd för houtskärborna eftersom hon till vardagen är vår församlingsmusiker.

Pasi Paananen, Årets potatisknöl i Nagu 2019 kommer att berätta om sina tankar från vägkanten. Han har en väldigt praktisk synvinkel om skräp i naturen eftersom han på sin fritid vandrar i Nagu och plockar skräp - det som vi som kört längs vägen har kastat ur bilen. I våras arrangerade Yle en kampanj som hette Miljoona roskapussia - en miljon skräppåsar. I hela Pargas samlades 939 påsar, 62 påsar/tusen invånare. Vi kanske kunde fortsätta med temat även i fortsättningen! Pasi berättar sina tankar på finska - vid behov kan vi hjälpa med att översätta det viktigaste.

Lunchen arrangeras på egen bekostnad före skärgårdsdoktor Mogens Lindén diskuterar ämnet Skogsbäss - en farlig filur. Det finns eventuellt möjlighet att berätta sina egna erfarenheter om fästingar, åtminstone under kaffepausen. Pro Houtskär bjuder på kaffe och bulla.

Dagen avslutas med att Sven Stenman från Kimitoöns Rotaryklubb berättar om Rädda pollinerarna -projektet. Ska man bygga insektshotell eller räcker det med att lämna en del av gräsmattan oklippt? Vad går projektet ut på? Det blir intressant att höra mera.

poster miljodagen 2023
Pro Houtskär Logo Rosa
info@prohoutskar.fi05060080
Click here